Salainen poliisi

Ala agentiksi. Pelaa pokeria.

Viestinnän seuranta ja siltä suojautuminen

Kaikkea viestintää voidaan seurata ja tallentaa. Jotkut eivät halua viestintäänsä seurattavan aktiivisesti. Tähän on keinonsa, joita jokainen agentti voi kokeilla laillisiin tarkoituksiinsa täysin laillisesti.

Tässä artikkelissa käsitellään salaista viestintää puhelimitse.

Kun rikolliset ja salaiset agentuurit pyrkivät hämärtämään viestintäänsä, käytetään

  • ajan ja paikan hämärtämistä
  • salausta (vanh. salakirjoitus)
  • sala- tai koodikieltä
  • eristettyjä keskustelukanavia
  • mahdollisen seurannan karistamista ennen viestintää.

Lankapuhelin

Viestinnän ulkopuolinen seuraaja saa aina tietää viestinnän alku- ja päätepisteen eli osapuolten sijainnin (eräin merkittävin rajoituksin). Paikkaa voidaan hämärtää kierrättämällä puhelu fyysisin tai verkkoteknisin ratkaisuin kolmansien puhelinliittymien tai jopa ulkomaiden kautta.

Viestinnän salaus voidaan kuitenkin järjestää puhelinkojeisiin liitettävin laittein, yksinkertaisimmillaan modeemein, jolloin puhe kierrätetään tai dataliikenne hoidetaan suoraan tietokoneiden välillä – vahvasti salatulla tiedonsiirtotavalla.

Viestintä kulkee aina keskuksien ja operaattorien kautta, joissa seuranta voidaan järjestää joko pienellä varoitusajalla tai täysin reaaliaikaisesti koska tahansa. Samaa viestintää voidaan seurata lukuisilla eri tahoilla. Tämä pätee kaikkeen tässä käsiteltävän viestinnän seuraamiseen.

Julkisten puhelinten käyttö vaikeuttaa seurannan järjestämistä muttei tee sitä lainkaan mahdottomaksi, jos viestijät itse ovat seurannassa.

Matkapuhelin

Analogisen NMT- tms. matkapuhelimen viestiliikenne on salaamattomana analogisena radiosignaalina helposti seurattavissa jokaisella harrastajalla olevalla välineistöllä eli halvalla radioskannerilla.

Digitaalisten GSM- ja 3G-verkkojen viestintä on digitalisoitua ja salattua, joten sen radioliikennettä voidaan sinänsä seurata (tasolla "X:n puhelin on toiminnassa ja ilmeisesti puhelukäytössä ja sijaitsee 10 km mittauspisteestämme etelään") muttei selvittää sen sisältöä.

Matkapuhelinliikenne kulkee operaattorin keskuksen kautta, jossa siihen päästään helposti käsiksi nykyisin välittömästi niin haluttaessa.

Rikolliset ja vieraalla maaperällä toimivat agentit voivat käyttää etukäteen maksettuja ns. prepaid-liittymiä, joita hankitaan yksittäin tai varmojen välikäsien kautta varoen valvontakameroita ja maksujälkiä (maksu- ja bonuskortit) sekä seurantaa.

Prepaid-liittymien säännöllinen vaihtaminen, kun ei ole fyysisessä seurannassa, tekee viestinnän kuuntelusta mahdotonta, JOS JA VAIN JOS kaikki viestinnän osapuolet menettelevät näin. Jos saletisti turvallisesta liittymästä soittaa saletisti turvattomaan puhelimeen (joka on seurannassa), seuraaja saa välittömästi selville ja kuunteluun myös aiemmin turvallisen liittymän (numero saadaan selville ja liitettyä seurattavaan).

Tavallinen kiinni jäävien rikollisten moka on käyttää jatkuvasti tai usein samaa matkapuhelinta, vaikka liittymä vaihtuu. GSM-puhelinten IMEI-koodi on puhelinkohtainen (toki väärennettävissä) ja voidaan jäljittää ja yhdistää seurattavaan heti kun puhelin liittyy verkkoon.

Myös ilman SIM-korttia olevaa puhelinta voidaan seurata, kunhan se on päällä.

GSM- ja 3G-puhelinten sijaintitieto saadaan reaaliaikaisesti selville liittymän tai pelkän IMEI-koodin perusteella välittömästi reaaliajassa.

Matkapuhelinta voidaan käyttää salakuunteluun tavalla, johon en tässä esityksessä mene. Puhelin tulee salaisten keskustelujen ajaksi sammuttaa ja irrottaa siitä akku. On mahdollista, että uusimpien puhelimien osalta koko puhelin täytyy siirtää toiseen tilaan (tämä on julkista spekulaatiota, en työskentele asiasta vastaavalla osastolla, joten en edes pystyisi esittämään asiasta varmaa tietoa ja en sitä missään nimessä esittäisi).

Puheyhteydet tietokoneella

Nämä ovat helpoimpia kätkeä, koska kierrätys ulkomaisten tietokoneiden kautta ja liikenteen täydellinen salaaminen sekä jopa kätkeminen verkon kohinaan on erittäin helppoa osaaville.

Huomattava on, että valmiiden sovellusohjelmien käyttö lisää seurantamahdollisuuksia eksponentiaalisesti. Vain viestijöiden omassa käytössä oleva sovellus taiten tehtynä vahvalla salauksella vaikkapa WWW-liikenteen seassa on erittäin varma viestintäkeino.

Huom! Turvallisuus edellyttää käytettävien tietokoneiden ehdotonta turvallisuutta ja että viestijät eivät ole sijaintipaikoissaan seurannassa!

Fyysinen uhka on kaikessa salaisessa toiminnassa suurin uhka.

Satelliittipuhelin

Radioliikenne säteilee ympäriinsä. Osa satelliittipuhelimista salaa signaalin, osa ei. Riippuvuus satelliittijärjestelmästä tarkoittaa helppoa seurattavuutta yhden operaattorin kautta. Omat salaukset mahdollisia edellä kuvatuilla tavoilla (rajoituksena rajattu kaista).

Viranomaisverkot ym.

Viranomaisten käytössä on suojattuja turvallisia viestintäverkkoja kotimaassa ja ulkomailla. Näidenkin seuranta on mahdollista mutta edellyttää järjestelmän sisällä olevaa toimijaa avuksi.

Viestinnän pisteiden salakuuntelu paikan päällä

Unohtaa ei sovi sitä, että viestinnän osapuolia voidaan salakuunnella heidän sijaintipaikoissaan — jos ja kun ne tiedetään! — perinteisin keinoin ja myös lasin läpi tai ulkotilassa hyvin etäältä.