Salainen poliisi

Ala agentiksi. Pelaa pokeria.

Kaksoiskansalaisuus ja väärät passit

Kuten kaikki hyvin tietävät, salaiset agentit, palkkamurhaajat ja suuret talousrikolliset toimivat kaikki yhdellä yhteisellä tavalla: heillä on varastossa, mukanaan ja kätkössä useita passeja. Kerron tässä, mistä passeja saa laillisesti ja mitä ne osapuilleen maksavat. Lisäksi esitän julkisesti saatavana olevat tiedot passien väärentämisestä maallikoille soveltuvassa laajuudessa. Tiedot pohjautuvat salaisen poliisin tiedotusosaston arkistoon, eli kaikki on julkista tietoa.

"Ylimääräisiä" passeja käytetään etupäässä

  • liikkumiseen tuntemattomana
  • liikkumiseen sellaisten rajojen yli, joita ei pystyisi tavallisella passillaan ylittämään
  • turvana ryöstöjen ja kidnappausten varalta
  • kaikenlaisiin huijauksiin, joihin väärän identiteetin käyttö antaa mahdollisuuden

Ns. second passport -ajatukseen sisältyvät oleellisesti myös samalla passiin kirjatulla nimellä annetut muut kuvalliset henkilöllisyystodistukset sekä kansainväliset maksukortit.

Yleisohje tällaisten dokumenttien käytössä on: passi, ajokortti/henkilöllisyystodistus ja vähintään yksi kansainvälinen luottokortti (Visa/Mastercard). Sanomattakin on selvää, että koskaan mukana ei tule kantaa useita eri passeja. Se ei ole minkään käyttötarkoituksen kannalta edullista.

Useita passeja voi saada käyttöönsä monella tavalla.

Varastetut passit

Kun suomalaisen turistin passi varastetaan ulkomailla, se päätyy aina myyntiin. Varastetuilla passeilla on laajat markkinat. Varastettua passia voi kuvaa vaihtamatta hyödyntää sellaisenaan erityisesti kun uusi käyttäjä muistuttaa passin oikeaa omistajaa – tai sitä voidaan hyödyntää materiaalina väärennöksissä. Varastetun passin hallussapito ja käyttö ovat aina rikoksia kaikkialla maailmassa.

Väärennetyt passit

Passi voidaan väärentää tyhjästä tai valmiin pohjan mukaan. Valmistustekniikka on kehittynyt huomattavasti viime vuosikymmeninä, mutta helposti väärennettäviä passeja liikkuu yhä ns. alikehittyneiden maiden matkustusdokumentteina.

Viralliset oikeat valtion painon "väänrentämät" passit

Salaiset palvelut käyttävät luonnollisesti oikeita ja väestörekisterijärjestelmään tai vastaavaan ankkuroituvia matkustusasiakirjoja ja henkilöllisyystodistuksi sekä suurten pankkien myöntämiä maksukortteja – kansallisia ja kansainvälisiä. Nämä tiedot voidaan tarkistaa ulkomailta soittamalla Suomeen — ja tiedot checkautuvat oikein.

Väärillä henkilötiedoilla väärennetyllä passilla liikkuva JÄÄ AINA KIINNI, jos tarkistus suoritetaan. Varastetusta passista tai sen tiedoilla tehty passi jää kiinni, jos se on mukana seurannassa tai jos tarkistus on riittävän huolellinen. Esimerkiksi matkustus Suomesta Ruotsiin on aina riskitöntä.

Kaksoiskansalaisuus

Myös Suomen laki sallii nykyisin kaksoiskansalaisuuden eli kahden eri maan yhtäaikaisen kansalaisuuden.

Kansalaisuuden voi ostaa melkeinpä mistä tahansa Etelä- ja Keski-Amerikan maasta. Tällöin saatava passi ja muut dokumentit ovat täysin aitoja ja käyttökelpoisia. Useimmiten tällaisen passin käyttö edellyttää kuitenkin viisumien hankkimista kaikkeen matkustukseen, koska viisumivapaussopimuksia on näillä mailla yleensä vain vähän.

Maat edellyttävät kansalaistarjokkailta suurehkoa sijoitusta maahan (puhumme minimissään 100 000 dollarista, tyypillisesti 200 000 dollarista, hyvien maiden kohdalla suuremmista summista).
Useimmiten maat edellyttävät jonkin mittaista oleskelua maassa. Tämä vaatimus vaihtelee suuresti, ja rahalla voi vaikuttaa vaatimuksen suuruuteen.

Myös Suomen kansalaisuuden pystyy "ostamaan", mutta se vaatii suuria summia ja poikkeuksellisen hyviä suhteita, sekä aikaa odottaa.

Huijauspassit

Monet tahot myyvät Internetissä lähinnä yhdysvaltalaisille suunnattuja huijauspasseja, joilla voi huijata kaappaushaluisia luulemaan, että kaapattava ei olekaan yhdysvaltalainen. Passin kuoria ja huijauspainatteita on kaikenlaisille brittiläisille siirtokunnille ym. Hauska projekti on "Yhdistyneiden Kansakuntien" passi, joka on perustuvinaan YK:n peruskirjalle ja joka on muka hyväksytty matkustusdokumentti yhdessä Afrikan maassa. Näillä passeilla ei tee yhtään mitään paitsi jos on yhdysvaltalainen, pelkää kaappausta ja matkustaa täysin sivistymättömällä alueella.

Verokohtelu

Pääasiallinen asuinmaa verottaa. Veroparatiisit ovat suosittuja asuinmaita. Paratiisin kansalaisuus voi antaa etuja tai se voi olla ikään kuin kylkiäislahja oleskelulle.

Ulkomaisten pankkitilien avaaminen

Rikolliset käyttävät ulkomaisia pankkitilejä, joita he avaavat väärillä henkilöllisyyksillä. Väärien henkilöllisyyksien dokumentteja on tällöin säilytettävä varmassa paikassa eikä koskaan avoimesti siinä maassa, jolta rikollinen toiminta yritetään kätkeä. Väärällä henkilöllisyydellä avattu tili on turvassa kaikelta tutkinnalta, mikäli väärä identiteetti (alias) ei paljastu.