Salainen poliisi

Ala agentiksi. Pelaa pokeria.

Agentin minikannettava

Salainen poliisi siirtyi syksyllä 2008 uuteen aikaan. Viiden kilon vedenkestävät PC-kannettavat korvattiin muokatuilla minikannettavilla, jotka ovat hieman edistyneempiä kuin kuluttajalaitteet ja niitä voi käyttää myös julkisesti, koska ne eivät herätä huomiota.

Myös kuluttajalaitteet soveltuvat moniin käyttöihin. Tässä artikkelissa annetaan ohjeet minikannettavan kevyestä lisävarustelusta agenttikäyttöön.

Minikannettava

Saatavilla on lukuisia eri minikannettavia: MSI Wind, Asus EEE PC900, Acer Aspire One, HP 2133 jne. Laitteet painavat kilon verran ja niissä on tyypillisesti 1024×600-näyttö, parhaassa jopa korkeampi. Ne maksavat noin neljäsataa euroa, parhaat hieman enemmän.

Käyttöjärjestelminä on saatavana eri Linux-versioita ja Windows XP tai Vista. Agentti voi painottaa tietoturvaa järjestämällä Linuxiin kiintolevyn reaaliaikaisen salauksen tai ohjelmistovalikoimaa Windowsilla (ja järjestämällä salauksen erikseen). Windows on pieni riski mutta välttämätön esimerkiksi pokerikäytössä.

Suosittelemme MSI Wind- (kuva) ja HP 2133 -laitteita niiden prosessoritehon ja käyttöjärjestelmävalikoiman vuoksi.

Kiellämme käyttämästä Asus EEE -mallistosta huonompia malleja kuin PC900. Niiden käyttö tulee rajoittaa esimerkiksi muistikirjatyyppiseen tietojen voimakkaaseen salaamiseen. Näiden laitteiden näyttöjen koko on erittäin rajoittunut eikä riitä nykyaikaiselle agentille. Tiettyihin käyttötarkoituksiin soveltuu erinomaisesti EEE-malliston flash-muistityyppinen SSD-massamuistiratkaisu.

Tietoliikenne: 3G tai GPRS

Puhelimesta WLAN-tukiasema. Esimerkiksi Nokian uudehkot matkapuhelimet ja eräät muut puhelinlaitteet voivat toimia langattomina tukiasemina (wifi, WLAN) tietokoneelle. Asian tekee mahdolliseksi 20 euroa maksava JoikuSpot-ohjelmisto. JoikuSpotista on saatavana myös ilmaisversio, joka on ominaisuuksiltaan rajoitetumpi. Ohjelmisto poistaa tarpeen Bluetoothille tai ikävälle USB-kaapelille. Yhteys kulkee mukana repussa piilossa.

3G. Ehdoton edellytys toiminnalle on nopea tietoliikenneyhteys. Edullisin 3G-yhteys riittää tähän mutta se toimii vain kaupunkien taajama-alueilla.Yhteys kustantaa noin kymmenen euroa kuukaudessa.

GPRS. Maaseudulla radioyhteytenä toimii perinteisen GSM-verkon GPRS, parhailla alueilla jopa nopeampi EDGE. Toimivuus on usein rajoitettua eikä yhteys toimi jatkuvasti luotettavasti. Yhteys riittää hätävaraksi liikkuvalle yksikölle.

Virtaa: lisäakut

Minikannettavaan tulee ostaa vakioakkua suurempi akku aina kun mahdollista. Todellinen käyttöaika voidaan ulottaa normaalisti jopa yli viiteen tuntiin.

Puhelimen käyttö tietoliikenteeseen kuluttaa akun parissa tunnissa. Mahdollisuuksien mukaan puhelinta voi käyttää kiinni verkkovirrassa. Akku voidaan kuitenkin ladata uudestaan tien päällä myös ylimääräisen akuston avulla. Hieman yli sadan gramman painoinen akkulaite riittää puhelimen lataamiseen muutamia kertoja. Ylimääräinen akkulaite ladataan esimerkiksi tietokoneen USB-väylästä. Yksi markkinoijista on Proporta. Laitteet maksavat muutamia kymmeniä euroja ja ovat hintansa arvoisia.

Nettipokeri

Minikannettavan tyypillinen 1024×600-resoluutioinen näyttö kykenee esittämään neljä minikokokoista nettipokeripöytää. Esimerkiksi Ongamen minipöydät limittyvät huomattavasti. Kannettavaa hankittaessa tulee huomioida prosessoritehon riittävyys mahdollisille (suositeltaville) apuohjelmille (Pokertracker tai Pokeroffice tietokantoineen): suosittelemme vähintään 1,6 GHz:n laitteita.

Vinkki: Pelipöytien ikkunoiden ylä- ja alaosat voi raahata Windowsin työpöydän ulkopuolelle. Tämä kannattaa ehdottomasti tilan säästämiseksi.